jueves, 27 de marzo de 2008

Els amics de la flauta dolça




Des de sempre, la flauta ha viscut a un munt de països.



I cadascun d'ells l'ha canviat per adaptar-la a les seves necessitats. Aquestes variacions afecten al seu aspecte, al seu so i el material del qual estan fetes. Una de les flautes més antigues que encara es toquen, la trobem a l'Àfrica, concretament al desert del Sàhara. El poble Bereber, que viu al desert, toca la tamja, un instrument fet de canya i banya d'animal. El seu so es molt curiós!!



A Europa, en canvi, utilitzem unes versions més modernes de la flauta, que l'únic que fan, és que el seu so sigui més agut o més greu. Aquestes són:



* Sopranino (la més aguda)



* Soprano



* Contralt



* Tenor



* Baix (la més greu)



Com que totes són diferents , es complementen de tal manera que al tocar juntes, fan uns sons molt bonics.



Al nostre país, al segle XIX es popularitzà una versió del Sopranino (el flabiol) que es toca amb una sola mà i es complementa amb un tamborí que es toca amb l'altra. S'utilitza bàsicament a la Sardana.



Coneixes altres tipus de flauta? Comenta-ho!!!


El primer instrument que sona és el flabiol. I juntament amb els altres instruments formen el que s'anomena una cobla.

1 comentario:

Janaina Minelli de Oliveira dijo...

Hola, en Brasil he visto flautas de bambu utlizadas por los indigenas que son muy bonitas :) Yo toqué la flauta cuando estaba en el cole, pero después lo dejé... es una pena, me parece un instrumento muy bonito. Creo que tendré que vivir muchas vidas para aprender todo lo que me gustaría :)